RSS

Eternul Dar de Craciun

07 ian.

Craciunul este o sarbatoare importanta pentru mine. Atunci cind cad primele ninsori, daca se intimpla inainte de 1 decembrie sau daca 1 decembrie a batut la usa , personal imi apare aceasta dorinta de a sarbatori cit mai curind Craciunul. Este o sarbatoare de familie, dar mai mult decit atit este o sarbatoare pentru suflet. Anume in aceasta zi a venit Salvatorul pe pamint intruchipat intr-un copilas mic si dulce. Aceasta zi este actul de dragoste pe care Dumnezeu l-a manifestat fata de noi: “Fiindca atit de mult a iubit Dumnezeu lumea, incit a dat pe singurul Sau Fiu. Ca oricine crede in El sa nu piara ci sa aiba viata vesnica.”

Pasajul pe care as vrea ca sa-l citim este Luca 2:1-7

1. In vremea aceea a iesit o porunca de la Cezar August sa se inscrie toata lumea.

2. Inscrierea aceasta s-a facut intaia data pe cand era dregator in Siria Quirinius.

3. Toti se duceau sa se inscrie, fiecare in cetatea lui.

4. Iosif s-a suit si el din Galileea, din cetatea Nazaret, ca sa se duca in Iudeea, in cetatea lui David, numita Betleem – pentru ca era din casa si din semintia lui David –

5. sa se inscrie impreuna cu Maria, logodnica lui, care era insarcinata.

6. Pe cand erau ei acolo, s-a implinit vremea cand trebuia sa nasca Maria.

7. Si a nascut pe Fiul ei cel intai nascut, L-a infasat in scutece si L-a culcat intr-o iesle, pentru ca in casa de poposire nu era loc pentru ei.

Pe cand Mariei ii venise timpul  sa nasca, a fost emisa o porunca prin care toata lumea trebuia sa se inscrie in locul de bastina, pentru ca era efectuat un recensamint. Astfel Iosif, logodnicul Mariei, fiind din semintia lui David, trebuia sa se inscrie in cetatea lui David, numita Betleem, astfel implinindu-se profetia din Mica 5:2 Si tu Betleeme Efrata, macar ca esti prea mic intre cetatile de capetenie ale lui Iuda totus din tine Imi va iesi Cel ce va stapini peste Israel, si a carui obirsie se suie pina in vremuri stravechi, pina in zilele veciniciei.

Cind au ajuns in Betleem, Maria (v.7) a nascut pe Fiul ei cel intii nascut, L-a infatisat in scutece si L-a culcat intr-o iesle, pentru ca in casa de poposire nu era loc. Dumnezeu putea sa implineasca nasterea Fiului Sau Isus intr-un palat sau macar un loc decent, dar probabil nu a facut-o pentru a arata ca totusi Isus a venit pentru oricare dintre oameni, cei care au casa si cei care nu au nimic deopotriva. El nu a ales unde sa se nasca, la fel cum nu alege pe cine sa primeasca in Imparatia Sa, care este de mii de ori mai frumoasa.

Un alt lucru important este sa tinem cont de persoanele ce au venit la pruncul nascut in iesle. Se specifica doua categorii de oameni care erau in acele vremuri. Primii sunt magii care in vremurile acelea constituiau elita societatii, “crema societatii”. Ei reprezentau preotia ereditara a mezilor, creditati cu profunde cunostinte religioase. Magii la Betleem înseamnă vechile teologii care recunosc desăvârşirea revelaţiei; ştiinţa care se umileşte în faţa nevinovăţiei; bogăţia care se culcă la picioarele sărăciei.Magii stiau profetiile, de aceea, vazind acea stea pe cer,care i-a si condus pina in Betleem, stiau ca trebuie sa se nasca imparatul Iudeilor. Imparatii deobicei se nasc in palat si au mers si ei la palat, dar au gresit. Acest imparat s-a nascut intr-o iesle, in paie.Vorbind cu Irod, dar neaflandu-l acolo pe pruncul nou-nascut, au ajuns la grajd. Biblia nu ne spune  daca a fost ciudat sau nu pentru ei sa vada un imparat nascut in Iesle. Dar au venit cu 3 daruri reprezentative. Au venit cu aur, care era oferit clasei regale, astfel recunoscand regalitatea Domnului Iisus, au venit cu tamie, care de obicei este folosita in biserica(Templu), simbolizind evlavia, spiritualitatea si de asemenea rugaciunea. Iisus a fost un exemplu de inchinare, rugandu-se mereu, chiar daca El era parte din Sfinta Treime. Aceasta este una din pildele lasate noua,pentru a fi urmata, tot Iisus fiind Cel ce ne-a invatat rugaciunea Tatal Nostru, care timp de mai bine de 2000 de ani este rostita de multi crestini. Al treilea dar a fost smirna care era folosita la imbalsamarea trupurilor. Se pare ca magii au prevestit moarte lui Isus. De asemenea orice rege era îmbălsămat, ca sa i se recunoasca nemurirea şi trecerea în rândul zeilor. Astfel magii au dorit ca acest abia nascut imparat sa treaca in rindul celor nemuritori.

O alta categorie sociala erau pastorii care in momentul nasterii se aflau in cimp. Pastorii erau o categorie de oameni putin respecatata in societate, care nu aveau nici macar dreptul de a fi martori la tribunal. Si totusi ei au fost chemati sa-L vada pe Pruncul Sfint si nu oricum, dar de un inger caruia, dupa ce le-a anuntat aceasta veste minunatat,  I s-a alaturat o oaste cereasca laudind pe Domnul si zicind: Slava lui Dumnezeu in locurile prea inalte si pace pe pamint intre oamenii placuti Lui.

Implicarea supranaturalului in aceasta nastere uimitoare face sarbatoarea si relatarea ei deosebita. Aceste detalii- nasterea in grajd, venirea pastori sa I se inchine si chiar magii il evidentiaza pe Domnul Iisus ca Imparat al tuturor si deopotriva, slujitorul lor. Aceste detalii il fac pe Domnul Iisus accesibil tuturor.

Citeva indemnuri as vrea sa spun in incheiere: sa fim ca pastorii carora nu le-a fost frica sa spunem tuturor aceasta veste minunata, ca s-a nascut Isus Hristos.

O alta persoana de la care ar trebui sa luam exemplu este desigur Maria, si anume dedicarea ei fata de Dumnezeu, raspunsul imediat la ce a chemat-o Dumnezeu, sa fim receptivi la chemarile lui; Iosif care a ascultat de Dumnezeu in vis si nu a parasit-o pe Maria, desi asta ii punea in pericol propriul nume.

De la magi am putea lua drept exemplu ascultarea, acea fuga de la Irod care pentru noi ar putea insemna sa lasam pacatele la o parte si sa luam pruncul in inima,urmandu-l pe Dumnezeu.

Fie ca Cuvintul Domunlui sa fie ca steaua care i-a calauzit pe magi si i-a adus la Betleem. Tot asa Cuvintul Domnului sa ne duca la Staul pentru a ne inchina indiferent daca  vom veni ca magii sau ca pastorii- El ne va primi cu bratele deschise si este gata sa ne ajute oricand, fiindu-ne alaturi.

Fie ca in timpul acestor sarbatori sa fim mai atenti la nevoile sufletului si sa ne simtim liberi de a impartasi bucuria nasterii cu cit mai multi.

 
Scrie un comentariu

Scris de pe ianuarie 7, 2011 în Articolele mele

 

Lasă un comentariu